Foto: Søderholm - Steen / trondelag.com
Formålet med Namdal regionråd
Regionrådet skal gi Namdalen kraft ved at kommunene opptrer med en stemme og fremmer regionens interesser i viktige saker. Regionrådet skal samarbeide om tiltak og på utviklingsområder som gir større effekt ved samhandling enn at kommunene operer hver for seg.
Regionrådet ble etablert 1.1.2018. Namdal regionråd består av 14 kommuner lengst nord i Trøndelag. Deltagende kommuner er Flatanger, Fosnes, Grong, Høylandet, Leka, Lierne, Namdalseid, Namsos, Namsskogan, Nærøy, Osen, Overhalla Røyrvik og Vikna.
Namdal regionråd skal arbeide for at Namdalen er et godt sted å leve, en attraktiv region for næringsliv og en attraktiv region å besøke.
Regionrådet skal være en aktiv regional pådriver med vekt på regional samfunnsutvikling, og et bindeledd mellom politikk, næringsliv, og andre regionale og statlige styringsorgan.
Vedtekter Namdal regionråd.PDF
Våren 2018 ble Namdalsstrategien 2018-2025 utarbeida. Den er arbeidsdokumentet til regionrådet, og inneholder årlige handlingsplaner.
Organisasjonskart
Historikk
Namdal regionråd er dannet som følge av endringer i regionstrukturen - først og fremst sammenslåing av trøndelagsfylkene fra 1/1-2018 og kommunereformen som gjennomføres med virkning fra 1/1-2020. Inntil 1/1-2018 har Namdalen hatt to regionråd, Indre Namdal regionråd og Kystgruppen (Ytre Namdal) samt Midtre Namdal samkommune. Ved opprettelsen av Namdal regionråd er Kystgruppen og Indre Namdal regionråd lagt ned, mens Midtre Namdal samkommune skal avvikles fra 1/1-2020.
Fra 2008/2009 og fram til 2018 har ordførerne i Namdalen hatt samarbeidsorganet Region Namdal. Først var dette et uformelt organ som hadde som formål å finne samarbeidsområder der Namdalen hadde fordeler av å stå sammen. I 2012 ble forumet formalisert og det ble formulert et samarbeidsdokument (Hyllenget-erklæringa) som i første rekke tok til orde for å utarbeide en samla samferdselsstrategi for Namdalen. Samtidig begynte forumet å møtes regelmessig og delte seg inn i komiteer for å arbeide strukturert med ulike samarbeidsområder - helse/velferd, næring, samferdsel og kompetanse, FoU og innovasjon. Det ble ansatt prosjektleder fra 2013 med hovedvekt på å utarbeide ei prioriteringsliste over samferdselstiltak som kunne redusere avstandsulempene regionen har. Det ble også laget et prosjekt for å samordne Namdalens interesser - Namdalen i lag, som mottok tilsagn om støtte fra Nord-Trøndelag fylkeskommune og de regionale næringsfondene i Namdalen.
I 2014-2015 deltok Region Namdal i Byregionprogrammet fase 1, og fra høsten 2015 og fram til sommeren 2018 er Region Namdal med i Byregionprogrammet fase 2. Dette er ei stor satsing i Kommunal- og moderniseringsdepartementets regi med 37 deltakende regioner. Region Namdal har hatt prosjektleder i helstilling knyttet til dette programmet. Byregionprosjektet er knyttet sammen med Namdalen i lag-prosjektet, da de er sammenfallende i mål og oppgaver.
Fra 1/1-2018 og fram til ferdigstilling av Byregionprosjektet Namdalen i lag leies prosjektledelse ut fra Namdal regionråd.
Regionrådets administrasjon består av daglig leder og prosjektmedarbeider/trainee med kontorsted hos vertskommunen Namsos.